Művészet
Művészet

Tavasz, muzsika, Európa

A kultúra határtalan ünnepe – újra résztveszünk a 44. Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Tavasz, muzsika, Európa

Mi szimbolizálhatná jobban az európai kultúra változatosságát és sokszínű kulturális értékeit, mint a hatvan főt számláló Chamber Orchestra of Europe, melynek fiatal muzsikusai tizenöt európai országból érkeztek? Ezért is jelkép értékű, hogy ők nyitják meg a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatát, amely ezzel a koncerttel ünnepli Magyarország uniós csatlakozásának 20. évfordulóját.

A nyitókoncert programjában többek között Liszt Ferenc, Joseph Haydn és Bartók Béla művei csendülnek fel. Szólistaként közreműködik Perényi Miklós, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész.

A koncert különlegességeként egy olyan prózai mű is elhangzik, amelyet a Nobel-díjas Seamus Heaney 2004. május 1-jére, az „Üdvözlés Napjára” írt, amikor Európa vezetői Dublinban gyűltek össze, hogy megünnepeljék tíz új tagállam, köztük Magyarország csatlakozását. Most, a bővítés 20. évfordulója alkalmából Írország nagykövetségei mind a tíz, az EU- azon a májusi napon belépett államban egy-egy ismert költőt kérte fel Heaney ikonikus költeményének újrafordítására. A magyar verzió - az eredeti verssel együtt- most először hangzik el nyilvánosan.

Az 1981-ben alakult Chamber Orchestra of Europe-ot kezdetben Claudio Abbado, majd Nikolas Harnoncourt mentorálta, ma pedig olyan tiszteletbeli tagjai vannak, mint Sir Schiff András, vagy a kanadai Yannick Nézet-Séguin.

A zenekar Európa legnevesebb színpadain vendégszerepel: a Berlini Filharmónia, a Párizsi Filharmónia, a Kölni Filharmónia, a Luxemburgi Filharmónia, az amszterdami Concertgebouw és a frankfurti Alte Oper visszatérő fellépője. 2022-ben sikerrel pályázták meg a kismartoni Esterházy kastély rezidens zenekari címét, ennek köszönhetően érkeztek most Budapestre, az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására.

A Chamber Orchestra of Europe első ízben látogat hazánkba - érdemes már most jegyet venni a koncertre, hiszen a magas zenei minőséget nem csak a világ leghíresebb koncerttermeiben aratott sikereik, de kiváló CD-lemezeik is garantálják. Utóbbiakat kétszer Grammy-díjjal, háromszor pedig a Gramaphone Record of the Year díjával tüntették ki.
Mindenkit szeretettel várunk 2024. április 29-én 19 órára a budapesti Olasz Intézetbe.

Az esemény a Budapesti Tavaszi Fesztivál és az Esterházy Magyarország Alapítvány együttműködésével a Budapesti Olasz Kulturális Intézet és Írország Nagykövetsége támogatásával valósul meg

Jegyek válthatók ITT>>