Oktatás
Oktatás

Kelet-Közép-Európa az Európai Unióban

Elstartolt a VIII. Estöri
Kelet-Közép-Európa az Európai Unióban

Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – ezek a tágabb értelemben vett kelet-közép-európai országok csatlakoztak az Európai Unióhoz a 2004-től 2013-ig tartó időszakban. Mi vezette őket az Unióba? Milyen elvárásai voltak a csatlakozás kapcsán a közembereknek és a politikusoknak? Milyen előzményei voltak a csatlakozásnak a ’89-es rendszerváltó fordulatokat követő időszakban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell megfelelniük azoknak a kilencedikes és tizedikes középiskolásoknak, akik a 2023/24-es évadban megméretik a tudásukat és képességeiket az ESTÖRI – Kreatív Történelmi versenyben, amelyet Kelet-Közép-Európa a berlini fal leomlása után” címmel írtunk együttműködő partnerünkkel az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájával karöltve..

Az idei lesz a nyolcadik ESTÖRI verseny, amelyre az elmúlt években rendre száznál több csapat jelentkezett. A tavalyi évadban az Európai Unió korai története, a megalakulása volt a téma, idén a fókuszban a kelet-közép-európai rendszerváltások, az azt követő átalakulások és uniós csatlakozási törekvések állnak. Ami nem változik: a verseny idén is három fordulós lesz, amely írásbeli, szóbeli és gyakorlati versenyrészeket egyaránt tartalmaz majd. Az első fordulóban a lexikai tudásukról kell számot adniuk a versenyzőknek egy online kvíz kitöltésével. Feladat lesz továbbá egy fiktív online magazin címlapjának, valamint vezércikkének elkészítése. A történelmi tények ismerete ugyan a további fordulókban is elvárás lesz, de egyre több olyan feladatot kapnak majd a fiatalok, amelyekben a kreativitásukat, kommunikációs, elemző képességeiket, vitakultúrájukat, a digitális, multimédiás eszközök kezelésében, a közösségi média használatában szerzett jártasságukat is megcsillogtathatják. A második fordulóban egy kreatív prezentációt és egy videót kell elkészíteniük a diákoknak. A 2024 tavaszán megrendezendő végső megmérettetés előtt egy Instagram-oldal létrehozása lesz a versenyzők feladata, illetve a személyes részvételt igénylő döntő során további szóbeli és gyakorlati versenyfeladatok elé állítják majd őket a zsűri tagjai.

Megéri megdolgozni, hiszen a döntős helyezetteket értékes jutalomban részesítjük: a tervek szerint egy 2024 őszén megvalósuló kétnapos brüsszeli vagy strasbourgi utazáson vehetnek részt.

A versenyre magyar (határon inneni és túli) középiskolák kilencedikes és tizedikes diákjai nevezhetnek háromfős csapatokban. Egy iskola vagy osztály több csapatot is nevezhet. A diákok előre meghatározott szakirodalomból készülhetnek fel. Arra biztatják a csapatokat, hogy ne habozzanak a jelentkezéssel, hogy minél hamarabb elkezdhessék a szakirodalom tanulmányozását.

2023. október 15-ig várják a háromfős csapatok és felkészítőtanáraik jelentkezése a www.estori.hu oldalon.

Mail: info@estori.hu

Instagram:/estoriverseny