Művészet
Művészet

Kádár Emese NOT_FOUND - Az Esterházy Art Dating nyertesének önálló kiállítása

Az Együtt a Művészetért Egyesület és alapítványunk szervezésében
Kádár Emese NOT_FOUND -  Az Esterházy Art Dating nyertesének önálló kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a május 2-án nyíló NOT_FOUND című kiállítás, amely elnyerte a 2023-as Esterházy Art Dating fődíját. A páros 2023 tavaszán az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által szervezett Esterhazy Art Dating művészeti rapid randi eseményen talált egymásra. Most nyíló kiállításuk a The Space Galériában a 44. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tekinthető meg május 3-tól.

Életünk tetemes részét töltjük a digitális szférában, így értelemszerűen személyes vagy épp teljességgel online kapcsolataink lenyomatának emlékei is egyre nagyobb mértékben a digitális platformok szerverein laknak. Nem véletlen, hogy a nagy technológiai cégek szoftverein belül mára tudunk rendelkezni arról is, hogy halálunk után kire szálljanak online tárolt adataink hozzáférései. Egy efféle rendelkezés természetesen nem lehet teljeskörű, arról nem is beszélve, hogy még a leggondosabb felkészülés mellett is beüthet a krach: fájlok megkárosodhatnak, egy vírustámadás során odaveszhetnek, vagy vagy épp maguk a közösségi média platformok szűnhetnek meg, amelyek korábban szeretteink fényképeit, üzeneteit vagy videófelvételeit tárolták. Helyükön pedig hibaüzenetek maradnak – mintegy az egykori emlékek sírköveiként.

Kádár Emese NOT_FOUND című egyéni kiállítása a digitálisan tárolt emlékekhez való hozzáférés kérdéseit, általa pedig a kortárs gyász rituáléinak új formáit elemzi. Művein a klasszikus sírkövek esztétikája a kortárs emlékezetkultúra és gyász megélésének kihívásaival vegyül. A szőttesek mintázata és formanyelve egyszerre idéz meg hagyományos temetkezési szimbólumokat és az emojik leegyszerűsítő vizuális nyelvét, azt vizsgálva, hogy a közösségi média már-már gyermeteg kommunikációs eszközei mennyiben képesek a gyász, a veszteség élményének komplex örvényeinek kifejezésére.

Az egész teret betöltő installáció egyszerre állít emlékművet a halványuló emlékezetnek, és jeleníti meg azokat a digitális akadályokat is, amelyek az elvesztett szerettünk és közénk állhatnak – míg korábban megsemmisült fényképek és elhagyott csecsebecsék után fájt a szívünk, ma kivezetett szoftverek, elfelejtett jelszavak és megszűnő előfizetések állhatnak a nosztalgiázás útjába. És bár a vizuális dokumentáció és megosztás virágkorát éljük, Kádár Emese művei rávilágítanak arra, hogy a végtelenre bővített, titkosított jelszóval védett tárhelyek sem jelentenek garanciát az emlékek megőrzésére, még kevésbé a már jelen nem lévő szeretteinkkel való kapcsolódásra.

Kádár Emese korábban is jelentkezett már hasonló tematikájú alkotásokkal – az Unknot című kompozícióját tavaly láthattuk a Mediating Time and Charm kiállításon, melyen a felkért alkotók Fraknó vára Kunst und Wunderkammerének egy-egy műtárgyára reflektáltak alkotásukkal. Kompozíciója a tizenhetedik századi és a kortárs gyászkultúra tárgyait állította szembe egymással. 2021-ben pedig az elvesző adatok, érzetek, tudások, hitvilágok témáját feldolgozó Memorial objects nevű installációját állították ki a Ludwig Múzeumban az Esterházy Art Award Short List 2021 című kiállításon.

A kiállítás kurátora: Sárai VandaA kiállítás kurátora: Sárai Vanda

Kiállításmegnyitó: 2024.05.02. 18:00-21:00

Részvétel a megnyitón ingyenes: Feliratkozni Facebook eseményünkön tud:

https://fb.me/e/63Avvlzsk

A kiállítás megtekinthető: 2024.05.03-06.14.

A kiállítás alapítványunk és Együtt a Művészetért Egyesület együttműködésével valósul meg.