Művészet
Művészet

Elindult a II. Esterházy Art Dating Kisdíj

Reserve your table with a curator
Elindult a II. Esterházy Art Dating Kisdíj

Esterházy Art Dating Kisdíj címmel idén is pályázatot hirdetünk az Együtt a Művészetért Egyesülettel közösen a magyar kortárs művészek számára.

Egy kiállításra készülve sokszor elakad az alkotó. A helyszín, a koncepció, a kiállítandó műtárgyak listája, az installálás kérdései, feliratok elhelyezése, a megnyitó részletei mind olyan döntések, amit sokszor egyedül a temérdek feladat között kapkodva – kihívás összerakni. A kurátorok – akik sokszor egyben művészettörténészek, esztéták, vagy elméleti szakemberek is – szerepe és jelentősége egy kiállítás összeállításában nem triviális a laikusok számára, a kiállítók azonban tudják, hogy egy kurátor külső szemlélőként, mégis szakmai hozzáértéssel, milyen fontos pillére egy sikeres kiállításnak, a gondolati megfogalmazástól egészen a megvalósításig.

De mégis hogyan kezdődhet egy ilyen közös munka, hol találkozhat az alkotó a kurátorral?

Az Esterházy Art Dating célja, hogy az alkotók megismerkedhessenek nyitott szemléletű elméleti szakemberekkel, velük közösen gondolkodhassanak és remélhetőleg hosszú távú kapcsolatok szülessenek!

Az első EAD tapasztalatait leszűrve a folytatásban évente váltakozni fog egy Kis- és egy Nagydíj.

A Nagydíj nyertese egy intézményben / kiállítótérben valósíthatja meg a kiállítását (minden páros évben) és 2,5 millió forintot kap a megvalósításra. Erre bárki jelentkezhet, de elsősorban már érettebb művészek jelentkezését várjuk, egyéni vagy duó kiállítási tervvel.

A Kisdíj nyertese a The Space-ben valósíthatja meg a kiállítását (minden páratlan évben) és 1,5 millió forintot kap a megvalósításra. Erre feltörekvő, galériás kapcsolattal nem rendelkező művészek jelentkezését várjuk.

A második Esterhazy Art Dating Kisdíjra ismét 10 kurátort kértünk fel, hogy beszélgessen azzal a 20 művésszel, akiket a kuratórium választ ki a jelentkezők közül.

A 20 kiválasztott művész akik részt vehettek a 2024.február 24-i rapid-randin:

Bodrogi Judit, Borbás-Tóth Marica, Boruzs Ádám, Czagány Ivett, Enzsoly Kinga, Hamerli Judit, Herbert Anikó / Haniko, Juhász Nóra, Klájó Adrián, Koller Margit, Kun Fruzsina, Kusnyar/Valkó Eveline/Dávid, Lengl Orsolya, Molnár Judit Lilla, Szőke Lili, Tettamanti Ádám, Tettamanti Zsófia, Varga Dóra, Vidra Réka, Zékány Dia

Eredményhirdetés: 2024. május 22-én a The Space galériában lesz

HÁTTÉRINFÓ

Alapítványunkkal örömmel karoljuk fel a kortárs művészeket és teremtünk számukra bemutatkozási lehetőséget, folytatva ezzel a történelmi Esterházy-család hagyományát. Maga a formátum, vagyis a kurátorok és alkotók találkozását egyengető fórum, ugyancsak összehangban van a céljainkkal és a megközelítésmódunkkal, hiszen mindig nyitottak vagyunk az újra, a szokatlanra, amely ugyanakkor valami jó és értékes ügyet szolgál.

Egyik fontos küldetésünk, hogy az általunk támogatott zenei, képzőművészeti, vagy épp összművészeti projektekben elősegítsük a tradíció és a kortárs művészet párbeszédbe lépését, a mai közönség számára is gondolatébresztő módon.

A pályázatról további tudnivalók az alábbi linken érhetők el: Esterhazy Art Dating