Ez történt velünk 2022-ben

Az Esterházy Art Echo brand születése
Ez történt velünk 2022-ben

Egyaránt elkötelezettek vagyunk a történelmi család öröksége és a kortárs formák iránt, melyeket igyekszünk innovatív és ksísérletező módon ötvözni Magyarországon megvalósuló képzőművészeti, zenei, vagy épp összművészeti projektjeinkben, miközben arra a kérdésre keressük a választ: hogyan tud a tradíció és a kortárs párbeszédbe lépni és gondolatébresztő módon megjelenni a mai közönség számára?

Ennek a törekvésünknek ad keretet a 2022 nyarán elindított Esterházy Art Echo brand, amely egyszerre foglalja magában mindazt, ami az Esterházy család szellemiségéből megőrződött és azt, ahogyan ez a mai napig „visszhangzik” a kulturális életben és a közvéleményben. A brand létrehozásának célja az volt, hogy az Esterházy Magyarország Alapítvány művészeti projektjei egységesebb koncepciót és arculatot, ezáltal markánsabb jelenlétet kapjanak.

VISSZATEKINTŐ  A 2022-ES ÉVRE

2021 őszén egy rendhagyó, színházat, koncertet és vizualitást ötvöző előadásra invitáltuk a közönséget. Az EP33Haydn – Peformansz hegedűre, csellóra és koponyára című előadás a Los Angeles-i Viano String Quartet fellépését az Örkény Színház 33 változat Haydn koponyára című előadásának részleteivel fűszerezte. A produkció a különleges Haydntrip élő fényinstallációval egészült ki. A látványelem célja nemcsak az esztétikai élmény biuzosítása volt, hanem segítette a rendhagyó előadásra való ráhangolódást, és annak befogadását.

2022-ben a Haydn 290 programsorozattal tisztelegtünk Haydn születésének évfordulója előtt. Nyár elején nyitottuk meg a Tihanyi Bencés Apátság kiállítótermében az Ereklye, Haydnkopf kiállítást, melyen 5 kortárs magyar képzőművész reflektált Haydn ellopott koponyájának történetére. (Kiállítók a The Rest in Piece csoport tagjai, kurátor: Zsikla Mónika). Szeptemberben szintén Apátság adott otthont a brit Marmen Quartet koncertjének, akik most először léptek fel Magyarországon. A hónap közepén pedig Haydn Nelson miséje csendült fel a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában.

Október elsején a Nádas Péter író 80. születésnapját köszöntő eseménysorozat keretében a közreműködésünkkel valósult meg a Hiány két hang között elnevezésű program, melyben a Budapest Sound Collective koncertjén két Haydn szimfónia csendült fel, a zenedarabok között pedig Nádas Péter olvasta fel az Esterházy Péter halálára írt esszéjét. Ugyanezen a napon Budapesten is megnyílt az Ereklye Haydnkopf kiállítás, mely Tihany után egy hónapra a fővárosi Q Contemporary Kortárs Művészeti Központba költözött.