Művészet
Művészet

Várjon Dénes és az Európa Kamarazenekar szólistái

Bécsi és cseh zeneszerzők műveit tartalmazó izgalmasnak ígérkező programmal
Várjon Dénes és az Európa Kamarazenekar szólistái

A Zeneakadémia évek óta szervezi Kamarazene Nagyteremre elnevezésű sorozatát, melynek idei vendégei Várjon Dénes a kamara.hu kamarazenei fesztivál művészeti vezetője és az Európa Kamarazenekar szólistái, akikkel a zongoraművész előző nap Kismartonban is ad egy közös koncertet. A szombati eseményre bécsi és cseh zeneszerzők műveit tartalmazó izgalmas programmal készülnek.

„Én magam is úgy gondolom, hogy ez a legjobb dolog, amit életemben írtam.” – vallotta Mozart az Esz-dúr zongoraötös bemutatója után. Janáček eredetileg zongoraversenynek tervezte Concertino című darabját, végül azonban a zenekart lecsökkentette néhány fúvósra és vonósra. Schubert élete utolsó évében keletkezett éteri hangzású éjszaka-zenéje után a zenetörténet egyik legnépszerűbb zongoraötöse szólal meg. Az A-dúr zongoraötös lassú tétele azt az ukrán eredetű elnevezést kapta (Dumka), amely énekelt epikus balladák gyűjtőneveként szolgált, és amely nemcsak Dvořákot, hanem számos más szláv zeneszerzőt, Janáčeket, Martinůt és Csajkovszkijt is megihletett.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány – a koncert társszervezője – mindig szívesen működik együtt olyan programokkal, szervezetekkel, akik velük együtt arra a kérdésre keresik a választ, hogy miként tud a tradíció és a kortárs művészet párbeszédbe lépni egymással, és gondolatébresztő módon együtt megjelenni a mai közönség számára. 

Az Esterházy-családban több száz éves hagyománya van a műtárgyak gyűjtésének és a műpártolásnak – legyen az ötvös-művészet, képzőművészet vagy zene. Az Esterházy hercegek a felsorolt területek mindegyikén komoly tevékenységet folytattak és hagyományoztak utódaikra. Esterházy Magyarország Alapítvány ezt a hagyományt viszi tovább magyarországi helyszíneken megvalósított képzőművészeti, zenei vagy épp összművészeti rendezvényeinkkel. 

A koncerten közreműködnek: 

Várjon Dénes, zongoraművész valamint az Európa Kamarazenekar szólistái: Lorenza Borrani, Maia Cabeza (hegedű), Nimrod Guez (brácsa), Richard Lester (cselló), Kai Frömbgen (oboa), Johannes Peitz (klarinét), Rie Koyama (fagott), Zempléni Szabolcs (kürt). 

Időpont és helyszín:

Október 29., 19:30 óra

Zeneakadémia, Nagyterem

Műsor:

Mozart: Esz-dúr zongoraötös, K. 452Janáček: Concertino

SZÜNET

Schubert: Esz-dúr notturno, D. 897

Dvořák: 2. (A-dúr) zongoraötös, op. 81

Közreműködik:

Várjon Dénes (zongora)

Az Európa Kamarazenekar szólistái

Jegyek és további információk:

https://koncert.zeneakademia.hu/mindenprogram/2022-10-29-varjon-denes-es-az-europa-kamarazenekar-szolistai-10877