Oktatás
Oktatás

Közép-Európa az Unióban

A VIII. Estöri döntője uniós témában Budapesten
Közép-Európa az Unióban

Döntő fordulójához érkezett az Estöri – Kreatív Történelmi Verseny. Alapítványunk és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közös szervezésében zajló vetélkedő döntőjébe kilenc csapat jutott, akik május 23-án 10 – 15:30 óra között mérik össze tudásukat a Budapesti Európai Ifjúsági Központban.

Míg a korábbi években a régmúlt évszázadok rejtelmeibe ásták bele magukat a diákok, a tavalyi és az idei versenyen már a jelenkor történelmét kutatják. A májusi döntő középpontjában az éppen 20 évvel ezelőtt csatlakozott közép-európai országok állnak.

A kezdeti több mint 100 indulóból az idei döntő mezőnyébe négy fővárosi, négy vidéki és két határon túli csapat jutott be. A döntő során az előzetesen elkészített Instagram oldalakkal, valamint a személyes részvételt kívánó feladatok révén adnak számot felkészültségükről a diákok. A korábbi évek tapasztalatai alapján az idén is izgalmas küzdelemre és kreatív megoldásokra számítunk. Ha szeretnétek követni a döntőt, You Tube oldalunkon keresztül megtehetitek majd.

Bár a 8 nem kerek, ünneplésre külön okot adó szám, de így is büszkén osztjuk meg veletek, hogy 2016-os indulásunk óta az Estöri több mint 3000 diák és 300 tanár bevonásával a Kárpát–medence egyik legkreatívabb töriversenyévé vált. Az eddigi 8 évad során több mint 100 magyarországi és határontúli középiskolából jelentkeztek csapatok, egy iskolából gyakran több nevezés is érkezett. Vannak elkötelzett és lelkes iskolák, amelyek minden évben indítanak csapatot vagy csapatokat. Az Estöri már kezdetektől fogva meg tudta szólítani a környező ország magyarlakta településeinek gimnáziumait is, Dél-Burgenlandtól a Felvidéken és Vajdaságon át egész Beregszászig és Erdélyig. Nem vol ez másként az idén sem, a döntőben egy dunaszerdahelyi és egy kolozsvári csapatot is köszönthetünk.

A visszaszámlálás elindult! Csütörtökön megmérkőznek egymással idei döntőseink. Nincs már hátra, mint felkészülni a szurkolásra. És hogy kiknek drukkolhattok az idén?

Andrássy György Katolikus Gimnázium 10 (Eger)

Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium 9b

Újpesti Babits Mihály Gimnázium 9 (Budapest)

Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnázium 10 (Duanszerdahely)

ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium 10_a (Budapest)

János Zsigmond Unitárius Kollégium 10_2 (Kolozsvár)

Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium 10_1 (Tamási)

Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium 9 (Vác)

Deák Téri Evangélikus Gimnázium10_a (Budapest)

Az Estöri népszerűségét és sikerességét az is elősegíti, hogy az általunk támogatott pedagógiai módszertan nemcsak az adott témák mélyebb megismerésére ösztönzi a diákokat, de fejleszti és erősíti azokat a kompetenciáikat is, amelyekkel képesek lesznek a jövő kihívásaira új és kreatív válaszokat adni. Ilyen a kreativitás, a kritikai látásmód, a csoportban való együttműködés képessége, illetve a kíváncsiságtól vezérelt, önálló kutatásra való képesség. Ebben a munkában a Kiemelt Tehetségponttá válás segített minket. Kreatív látásmódunk kommunikációjával pedig számos hazai és nemzetközi díjat nyertünk rangos PR versenyeken, mint például CMA és Prizma Kreatív, SABRE, IPRA, European Excellence, PR Excellence Hungary.

Kövessétek a döntőt élőben az Alapítvány You Tube csatornáján ITT>>, (hamarosan) és biztassátok kommentben iskolátok diákjait vagy kedvenc csapataitokat!

A rendezvényt Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Iroda vezetője és Czigány Balázs az Esterházy Privatstiftung igazgatóhelyettese nyitja meg.

A program megvalósítására az EMA Nonprofit Kft. NKA pályázat keretében vissza nem térítendő támogatást nyert.

Tovább az eseményhez: https://www.facebook.com/events/2673461062814234/