Nádas Péter Budapestje – Haydn, Nádas és az Esterházyak

Fesztivállal tisztelgünk Nádas Péter munkássága és életműve előtt
Nádas Péter Budapestje – Haydn, Nádas és az Esterházyak

Október 1-jén bekapcsolódunk a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó szervezésében megvalósuló programsorozatba, amelynek két rendezvényével – együttműködő és támogató partnerként – mi is tisztelgünk Nádas Péter munkássága és életműve előtt.

Nádas Péter nevével évente legalább egyszer azok is találkoznak, akik nem tartják rajta jó szorosan az ujjukat a magyar és világirodalom ütőerén – ugyanis Nádas Péter neve, mint újabb Nobel-díjra esélyes magyar íróé, minden évben felmerül. Mindettől függetlenül is hazánkban (és német nyelvterületen) hatalmas olvasótábora van.

Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén októberben lesz 80 éves. Ez alkalomból munkatársai, tisztelői számos eseménnyel készülnek itthon és külföldön. Budapest pedig a Nádas Péter Budapestje eseménysorozat keretében a szerző életműve által inspirált programokkal várja az érdeklődőket 2022. szeptember 30. és október 2. között. Az egyes napok eseményeit a szervezők úgy állították össze, hogy az érdeklődők át tudjanak sétálni egyik pontból a másikba, így fokozatosan és műfajokon keresztül tárul fel előttük az író és a város kapcsolata. A rendezvény rávilágít Nádas alkotói életművének sokszínűségére, inspiráló erejére, közel hozza az embert, változatos formákon és műfajokon keresztül enged betekintést univerzumába – ezáltal a találkozás, a felfedezés örömét nyújtja a rajongóknak és a laikusoknak egyaránt.

EREKLYE, HAYDNKOPF
Kortárs kiállítás

Helyszín: Q-Contemporary, Bp.
Időpont:
október 1., 16 óra (megnyitó)
Látogatható:
október 5-29 között

Haydn és az Esterházyak neve az elmúlt évszázadokban szétválaszthatatlanul összeforrt, hiszen a zeneszerző több mint 40 éven keresztül, 1761 és 1803 között szolgált udvari zenészként, karmesterként és komponistaként az Esterházy hercegi udvarban. Haydn a maga korában komoly újítónak számított – az európai felvilágosodás és a francia forradalom eszméi is jelentős nyomot hagytak munkásságán. A vonósnégyes “feltalálójaként” és az oratórium megújítójaként mélyrehatóan befolyásolta a zenetörténetet. Amit ma a kortárs művészet számára a műtárgypiac, a múzeumok és a gyűjtők jelentenek, azt a felvilágosult abszolutizmus idejében még a különböző főúri családok, mint megrendelők jelentették az alkotók számára. Haydn, aki mint udvari művész, romantikus zseni, radikális avantgardista és posztmodern művészfigura a művészi önmegértés mentalitástörténetének széles ívét írja le, a maga módján felforgató volt, hiszen – az Esterházy hercegek akarata ellenére – más megrendelők számára is komponált, sőt, kompozícióit kinyomtattatta és Európa-szerte terjesztette. A személyét körüllengő misztikum és csodálat még halálát követően is fennmaradt, hiszen a frenológia lelkes hívei eltulajdonították koponyáját, amely aztán kalandos útját bejárva csak 1954-ben találkozik újra a testtel. Erre a történelmi helyzetre kerestük a kortárs művészek reflexióit Zsikla Mónika akurátor segítségével. Az elkészült művek kiállítása – melynek a nyáron a Tihanyi Bencés Apátság nemrég felújított, altemplomi részéhez kapcsolódó galériája adott otthont, most a Q Contemporary kortárs művészeti központba költözik.

Kiállító művészek:

The Rest in Peace formáció öt képzőművésze

Keresztesi Botond, Keresztes Zsófia, Borsos Lőrinc (Borsos János, Lőrinc Lilla), Szinyova Gergő

Hiány két hang között - Haydn, Nádas és az Esterházyak

A Budapest Sound Colective koncertje Nádas Péter közreműködésével

Időpont: október 1., 19 óra
Helyszín: Budapest Music Center (BMC)

Hang és szó, szünet és jelentés, hézag és hiány, hangzás és nyelvzene. Haydn újszerű, hirtelen átmenetekkel és hangnemváltásokkal tűzdelt zenei megoldásai, sajátos, sokszor formabontó akkordjai Nádas Péter írói világára is hatottak.

Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget ezen az estén maga az író olvassa fel két zenemű között. Most induló nagyívű Haydn sorozatának első koncertjén Haydn 45. és 46. szimfóniáját szólaltatja meg az ugyancsak kísérletező, új formákat kereső együttes, a Budapest Sound Collective, Dubóczky Gergely karmester vezényletével.

Jegyvásárlás:

Illetve az esti pénztárnál korlátozott számban.

Műsor:

- Joseph Haydn: 45.fisz-moll ,,Búcsú" szimfónia ('25)

.- Nádas Péter: Haydn a panelban ('30)

- Joseph Haydn: 46. H-dúr szimfónia ('25)

Közreműködők:

- Nádas Péter