Oktatás
Oktatás

Hetedik ESTÖRI középdöntő új helyszínen

Tizenkét csapattal már a május 25-i látványos Estöri döntőre készülünk a kismartoni Esterházy-kastélyban
Hetedik ESTÖRI középdöntő új helyszínen

Egy teljes napon át február 24-án nyolc vidéki (Békéscsaba, Baja, Győr, Pilisvörösvár, Nagykanizsa, Pannonhalma, Szentendre), kettő határon túli (Marosvásárhely, Révkomárom,), valamint négy budapesti középiskola összesen 21, háromfős csapata – kilencedik és tizedik osztályos diákok – mérték össze tudásukat az ESTÖRI Kreatív Történelmi Verseny középdöntőjében.

A prezentációk és videók bemutatásával is színesített versenyben a diákok az idén – a régmúlt történelme helyett - az 1957-2004 közötti időszakra koncentrálva az Európai Unió kialakulásának, kulturális gyökereinek, napjainkra gyakorolt hatásának történetét dolgozták fel, Magyarország csatlakozásának időszakáig.

A verseny sajtónyilvánosan indult, melyen beszédet mondott Czigány Balázs az Esterházy Privatstiftung  igazgatóheyettese, valamint Lővei Andrea az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője.

Az izgalmas napnak, együttműködő partnerünknek az Európa Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának épülete adott otthont Budapesten. Az esemény reggel 9:30 órakor kezdődött. A nap versenyszámait és az ünnepélyes eredményhirdetést - a megnyitóhoz hasonlóan - az Esterházy Magyarország Alapítvány Youtube oldalán élőben közvetítettük:  http://bit.ly/41LnpJM

A látványos megmérettetésről 12 csapat jutott tovább a május 25-én a kisamrtoni/eisenstadti Esterházy-kastélyban megrendezésre kerülő mindent eldöntő nagy fináléba.

Ezek a következők:

budapest_deak_10a

revkomarom_selye_9_10vegyes

pannonhalma_bences_10

marosvhely_bolyai_10

gyor_revai 10c1

nagykanizsa_batthyany_10f

bpest_babits_10_1

bekescsaba_andrassy_10b1

gyor_lukacs_10g

bpest_zrinyi_9_2

pilisv_friedrich_10c1

bpest_babits_10_2

A döntőre szeretettel várjuk a nézőinket! A részletekről hamarosan beszámolunk itt!

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

Az idei téma: AZ EURÓPAI UNIÓ TÖRTÉNETE – KULTÚRA-GAZDASÁG-VÁLSÁGOK

Hogyan jött létre az új európai közösség? Milyen nagy európai változások voltak a meghatározók? Miként csatlakoztak az új belépők? Milyen volt az élet Magyarországon versenyzőink születése és unióhoz csatlakozásunk előtt? Ezekre és sok más kérdésre kapunk majd izgalmas válaszokat a diákok kreatív munkáin keresztül.

A zsűri tagjai voltak:

• Foki Tamás, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatgatóhelyettese és történelemtanára- zsűrielnök

• Klebercz Tímea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának PR-referense

• Keglevich Kristóf, történelem-kémia szakos tanár- Fazekas gimi

• Pisák Andrea, történelem-földrajz szakos tanár

Czigány Balázs, az Esterházy Alapítványok igazgató helyettese : „A hetedik életévébe lépett verseny idén érdekes fordulatot vet. Az elmúlt korokat feldolgozó versenyből most eljutottunk a 20.század 2. felére. Egy új megközelítéssel, az Európai Unió történetén keresztül tekintünk Magyarországra és várhatóan új, izgalmas tartalmak, megoldások születnek majd. Továbbra is az a fontos, hogy az egészséges versenydrukk mellett, inkább jó hangulatú rendezvényt tartsunk és ha a diákok 15-20 év múlva visszagondolnak rá, az maradjon meg bennük, hogy milyen baromi jók voltak. Az idei versenynek is a lényege a kreativitás, a feladatok megoldása. Örülünk, hogy az idei középdöntő és döntő  az Európa Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának együttműködésében valósul meg."

Kapcsolat:

E-mail: info@esterhazyalapitvany.hu


Kapcsolodó galériák