Haydn zenei tréfája is felhangzott a Tihanyi Apátságban

Marmen Quartet koncetjével folytatódott az Esterházy Art Echo rendezvénysorozat
Haydn zenei tréfája is felhangzott a Tihanyi Apátságban

Az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására érkezett Tihanyba augusztus 18-án a világhírű Marmen Quartet. Az első magyarországi koncertjét adó brit vonósnégyes a Tihanyi Bencés Apátság templomában teltházban lépett fel. Az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósult meg és egyben tisztelgett Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.

A londoni Royal College of Music-on 2013-ban alakult Marmen Quartet a világ számos országában megfordult már, de most első alkalommal látogatnak el Magyarországra. A vitalitásáról és szenvedélyes játékáról híres vonósnégyes idei európai koncertsorozatának megkerülhetetlen szerzője Joseph Haydn, ezzel is tisztelegve a zeneszerző születésének 290. évfordulója előtt. Az évforduló adta az apropóját a zenekar tihanyi koncertjének is, mely az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Tihanyi Bencés Apátság idén induló együttműködésének keretében valósult meg. (A közös kulturális tevékenység első állomása a júniusban megnyílt és szeptember végéig látogatható Ereklye, Haydnkopf kiállítás volt, mely Haydn ellopott koponyájának bizarr történetét dolgozta fel öt fiatal kortárs magyar képzőművész reflexiói révén.)

A Tihanyi Bencés Apátság templomában rendezett augusztus 18-i koncert programjában a Haydn tréfás kedvét bizonyító és magyar vonatkozásokkal is bíró Haydn B-dúr vonosnégyes (Op 64/3) mellett Salina Fisher és Johannes Brahms egy-egy szerzeménye is felcsendül.

A Marmen Quartet rendkívüli elismerésre és hírnévre tett szert az utóbbi években, elképesztően életerős és szenvedéllyel teli előadásmódjuknak köszönhetően. 2019-ben el is nyerték mind a Bordeaux-i, mind a Banff-i Nemzetközi Vonósnégyes Verseny fődiját, utóbbit a Haydn- és a Kanadai Bizottság különdíjával együtt.

Az Esterházy Magyarország Alapítvány együttműködésében megvalósuló következő koncert ugyanitt lesz szeptember 11-én 18:00 órai kezdettel:

A gyönyörű akusztikájú templom 1000 éves falai között Haydn: Nelson miséje csendül fel a Kórustalálkozó - Haydn 290 keretében.